Ελληνικα μιλαω!!!

SPEECH FOR DEAF CHILDREN
Δεν πόθησα άλλο πέρα από τις λέξεις –
μακριά από μένα της εικόνας τυραννία.
Κι ας προσπαθήσανε με λύσσα (τι ειρωνία! )
να μου υποβάλλουν τις δικές τους σκέψεις.

Κι αν είμαι και κουφή τι τους πειράζει;
Δικός μου πάντοτε ο Λόγος εν Αρχή –
ποτέ δεν μ’ έθελξε η Νοηματική:
ύψιστο νόημα η Λέξη μού φαντάζει.

Η μόνη γλώσσα μου, η γλώσσα του Ομήρου –
(τι τρομερό, δεν θεωρείται αυτονόητο !
και πώς να πείσω σ’ ένα κόσμο τόσο ανόητο; )
Τι μαύρη τύχη μου στο τράβηγμα του κλήρου.

Κι είμαι, όπως λένε, καθαρά τύπος ακουστικός,
(πες μου μια φράση, μια κρυμμένη μελωδία,
κάποια παρήχηση, μια ομοιοκαταληξία,
για τη συνίζηση και για τη χασμωδία )
– κάποιος μ’ εμπαίζει, κάποιος άγνωστος θεός.

Τις λέξεις προστατεύω μην ζητήσουν,
τις αγκαλιάζω, τις κρατώ σφιχτά,
μπρος στην Εικόνα αντιδρώ με ουρλιαχτά,
διαβάζω ποιήματα, που τα ’χω φυλαχτά –
στον σιωπηλό τους κόσμο δεν θα με κρατήσουν.

Οι παραπάνω στίχοι ανήκουν στην ιατρό κυτταρολόγο, συγγραφέα, ποιήτρια και πρόεδρο του ΔΣ ΑΚΟΥΣΤΗΡΙΞΗ Κολοτούρου Σοφία. Η Σοφία είναι κωφή από παιδί με μοναδική γλώσσα επικοινωνίας, γραπτά και προφορικά την ελληνική. Εκτός των άλλων, έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο ποίησης στην ελληνική γλώσσα και προσωπικά, έχω την τύχη να είμαστε συμφοιτήτριες στο Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής .

Αφορμή για τη συγκεκριμένη δημοσίευση αποτέλεσε άρθρο 1.ε. http://www.opengov.gr/digitalandbrief/?p=1067, το οποίο βρίσκεται σε φάση Διαβούλευσης και αναφέρει την Ελληνική νοηματική γλώσσα ως την επίσημα αναγνωρισμένη και ισότιμη με την ελληνική γλώσσα των κωφών και των βαρήκοων.

Όπως αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου της Ακουστήριξης το συγκεκριμένο άρθρο «αλλάζει την πραγματικότητα των κωφών και βαρηκόων που δεν γνωρίζουν νοηματική γιατί μιλάνε, γράφουν και κατανοούν σε άπταιστα ελληνικά το περιβάλλον τους, σε αντίθεση με ένα συντριπτικά μικρό αριθμό νοηματιστών-κωφάλαλων συμπολιτών μας, που δεν έμαθαν να μιλάνε και να κατανοούν επαρκώς ούτε γραπτά την ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται στη ζωή τους την διαμεσολάβηση διερμηνέα για τα πιο απλά πράγματα.
Για να το κάνουμε πιο εμφανές και εύληπτο για τους πολλούς που δεν γνωρίζουν, κωφοί και βαρήκοοι στη χώρα μας που δεν επικοινωνούν με την νοηματική είναι η συντριπτική πλειονότητα. Παππούδες και γιαγιάδες βαρήκοοι, συμπολίτες μας που έχασαν την ακοή τους από ατύχημα ή κάποια πάθηση του ακουστικού νεύρου, μεταγλωσσικοί κωφοί αλλά και προγλωσσικοί κωφοί που έμαθαν γράμματα και έμαθαν να μιλάνε, χιλιάδες κοχλιακά εμφυτευμένοι κλπ.

Εκατοντάδες χιλιάδων συμπολιτών μας μαζί με τους ηλικιωμένους, που θεσμικά βρίσκονται πολλά χρόνια στην γκρίζα ζώνη της κοινωνικής ανυπαρξίας προς όφελος μια συντεχνίας αναπηροπατέρων που βιοπορίζεται και πλουτίζει από τη διατήρηση και διαιώνιση της κώφωσης, έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να διώκονται νομικά αν δεν αναγνωρίσουν γλωσσικά τον εαυτό τους στο κόσμο της νοηματικής γλώσσας και ότι πρεσβεύει ιδεοληπτικά αυτό (πολιτισμός των κωφών κλπ).»

Όλα αυτά θα έρθω να προσθέσω σε μια εποχή, όπου τα κοχλιακά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται στη χώρα μας με επιτυχία τα τελευταία 20 χρόνια. Τουλάχιστον 1000 παιδιά που γεννήθηκαν κωφά αλλά έμαθαν να ακούν και να μιλάνε μετά από επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος από μωρά, μεγαλώνουν σήμερα στην Ελλάδα. Για ποιο λόγο λοιπόν να τους εμποδίζουμε την πρόσβαση στην ελληνική μας γλώσσα;

Από την άλλη, ένα από τα βασικά αιτήματα της ΑΚΟΥΣΤΗΡΙΞΗΣ είναι ο υποτιτλισμός του τηλεοπτικού υλικού. Συγκεκριμένα, άτομα με προβλήματα ακοής που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ένα κανονικό δελτίο ειδήσεων, γιατί δεν ακούνε αλλά ούτε ένα δελτίο νοηματικής, αφού δεν έχει υπότιτλους. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα το γεγονός ότι στο παρελθόν κάτι τέτοιο ήταν δυνατό αφού δελτία ειδήσεων συνοδεύονταν από υπότιτλους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δραστηριοποιείται και ο Πανελλήνιος σύλλογος κωφών και βαρηκόων με μητρική γλώσσα την Ελληνική ΑΚΟΥ-ΜΠΩ με την καμπάνια του “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΛΑΜΕ”.

Εάν θέλετε μπορείτε να συμμετάσχετε στην δημόσια διαβούλευση http://www.opengov.gr/digitalandbrief/… και να γράψετε τη δική σας άποψη για το θέμα μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Author

mm

Γεια σας!Είμαι η Ιωάννα.Γεννήθηκα στο Αγρίνιο και τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως δασκάλα σε σχολεία της Μεσσαράς. Τα τελευταία δυο χρόνια είμαι μέλος της Δρω και της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας " Θέατρο Δίχως Όνομα" στις Μοίρες.Αγαπώ τα Ισπανικά, τα ταξίδια και τα βιβλία!

Comments

  1. I would like to get across my appreciation for your generosity for individuals that absolutely need help with your matter. Your personal dedication to passing the message along was especially beneficial and have frequently enabled men and women just like me to arrive at their goals. Your new warm and helpful help means much a person like me and much more to my mates. Regards; from all of us.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll Up