Ας μιλησουμε για βιβλια.

Συναντήθηκα πρόσφατα σε ένα από αυτά τα μικρά ουζερί του Ηρακλείου με παλιά παρέα και καλό κρασάκι.

Όλοι τους είναι από αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν να αλλάξουν ότι δεν τους αρέσει γύρω τους και απεχθάνονται τους ανθρώπους του καναπέ. Φυσικά και δεν έμεινα έκπληκτος όταν διαπίστωσα ότι κανείς από την παρέα δεν παρακολουθούσε γενικότερα τηλεόραση και ειδικότερα το παιχνίδι που όλη η Ελλάδα νεκρώνει όταν παίζεται στην τηλεόραση.

Έτσι μη έχοντας να πουν κάτι για το χαζοκούτι προς μεγάλη μου έκπληξη ξεκίνησαν συζήτηση για βιβλία και μικρά βιβλιοπωλεία καλά κρυμμένα από τον χρόνο και τους ανθρώπους του καναπέ. Τι πιο συναρπαστικό από το να μιλάς για βιβλία. Για το μέσο το οποίο εγείρει την φαντασία και σε κάνει την ώρα που το διαβάζεις να χτίζεις τοπία και να πλάθεις πρόσωπα.

Το βιβλίο είναι το μέσο που θα αλλάξει τον κόσμο, έλεγα από παλιά και ήταν η αιτία να φτιάξουμε την βιβλιοθήκη στην πλατεία των Μοιρών πιστεύοντας ότι θα αλλάξουμε νοοτροπία. Η συζήτηση κατέληξε γύρω από ένα βιβλίο λίγο πιο παλιό που λίγοι όμως ήξεραν. Ο ενθουσιασμός και η προσπάθεια αυτών που το είχαν διαβάσει να μεταφέρουν τις εικόνες του βιβλίου, με συνεπήρε, ήταν μαγικό.

Το ότι δεν είναι εύκολο να το βρεις ήταν η πινελιά που με έκανε να πω ότι αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσω. Ρώτησα και μου είπαν για ένα μικρό βιβλιοπωλείο κάπου στη Χάνδακος. Φυσικά και με την επόμενη μου εξόρμηση στο Ηράκλειο το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να επισκεφτώ το εν λόγω βιβλιοπωλείο και να αναζητήσω το βιβλίο αυτό. Ο σχετικά νεαρός βιβλιοπώλης με κοίταξε και χαμογέλασε.

Χαίρομαι, μου είπε, που υπάρχουν άνθρωποι που μου ζητάνε ακόμη αυτό το βιβλίο. Άκουσα, του είπα εγώ, ότι είναι πολύ καλό. Καλό; Ρώτησε με έκπληξη. Είναι το καλύτερο μυθιστόρημα του 20ου αιώνα. Θα έπρεπε να το έχουν διαβάσει όλοι. Ο τίτλος του, συνέχισε, είναι η θερμοκρασία αυτανάφλεξης του χαρτιού. Το βιβλίο μιλάει για το μέλλον που θα απαγορεύονται τα βιβλία, μου είπε, για το μέλλον που θα απαγορεύεται να σκέφτεσαι, σκέφτηκα αμέσως.

Πλήρωσα, το τύλιξα σαν να κρατούσα κάτι πολύτιμο, και έφυγα. Μόλις είχα δημιουργήσει τον μύθο μου γύρω από ένα βιβλίο που δεν είχα αρχίσει καν να διαβάζω. Μόλις είχα σκεφτεί ότι πρέπει να ξεκινήσουμε ένα νέο θέμα στο bestidro.gr που να περιγράφουμε τα συναισθήματα μας από βιβλία που μας μάγεψαν.

Author

mm

O Στέφανος Καργακης μεγαλωμένος στις Μοίρες είναι μέλος της ΔΡΩ από το 2012. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολογιας του ΤΕΙ Κρήτης και από την επιστροφή του στις Μοιρες μετά τις σπουδές προσπαθεί να προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία. Μότο του είναι ''Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις''

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll Up