Bullying και ηλεκτρονικο bullying

Θυμάμαι πρίν από περίπου ένα χρόνο όταν εξαφανίστηκε ο άτυχος Βαγγέλης Γιακουμάκης, και αρχίζοντας σιγά σιγά να έρχονται στο φώς στοιχεία σχετικά με όσα βίωνε ο Βαγγέλης μέσα στη σχολή του, ακούσαμε για πρώτη φορά μια άγνωστη μέχρι τότε λέξη. Το Bullying.

Το Bullying συνδέθηκε άμεσα με την κακοποίηση που βίωνε μέχρι τότε ο Βαγγέλης, όμως δεν ήταν ο πρώτος που το βίωνε.

Ακούμε και διαβάζουμε κατά καιρούς για το Bullying, και μερικοί αναφέρθηκαν σε αυτό λες και το γνώριζαν χρόνια, λες και έχουν κάνει διατριβή πάνω στο bullying, και μόλις πέρασε η μπόρα το ξέχασαν. Κακά τα ψέμματα πάντα στα σχολεία υπήρχε ο νόμος του δυνατού. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν την ελπίδα πως μετά από όλο αυτόν το σάλο που προκλήθηκε με το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, τα περιστατικά θα λιγόστευαν, αλλά δυστυχώς πέσαμε έξω.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Καταρχήν τα θύματα του bullying θα πρέπει να μιλάνε στους γονείς τους και στους δασκάλους τους. Με το να αφήνεις να εξελίσσετε ένα πρόβλημα ΔΕΝ ΤΟ ΛΥΝΕΙΣ. Μίλα στους δασκάλους σου και στους γονείς σου. Αυτοί σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Πάμε τώρα στο ηλεκτρονικό bullying. Έχουμε ξαναπεί ότι ο κόσμος του ίντερνετ είναι πολύ ύπουλος, γι αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ

Μέσα που χρησιμοποιούνται

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για το ηλεκτρονικό bullying είναι τα εξής:

– Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

– Τα γραπτά μηνύματα

– Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης

– Τα μέρη συζητήσεων στο διαδiκτυο (chat rooms)

– Τα blog, τα websites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια

Τρόποι αντιμετώπισης

Καταρχήν οι γονείς δεν πρέπει να απαγορεύουν στα παιδιά τη χρήση του ίντερνετ. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Εκτός από ύπουλο το ίντερνετ είναι ταυτόχρονα και πολύ χρήσιμο. Ύπουλο μπορεί να γίνει για κάποιον που δεν ξέρει πως θα προστατευτεί ο ίδιος ή το παιδί του. Και τι εννοώ με αυτό. Όσοι έχετε παιδιά πάνω από 12-13 χρονών κάποια στιγμή θα σας έχει πει το παιδί σας ότι θέλει facebook. Αν και έχω δει και μικρότερα παιδιά όχι απλά να ζητάνε αλλά να έχουν λογαριασμό στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, έβαλα δειγματικά την ηλικία 12-13. Άν λοιπόν σας ζητήσει το παιδί σας λογαριασμό στο facebook τι κάνετε? Μία λύση είναι να του δώσετε το πράσινο φώς για να τον φτιάξει χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ μια άλλη λύση είναι να του αρνηθείτε. Κατά τη γνώμη μου και τα δυο είναι λάθος. Άν του απαγορεύσετε να φτιάξει το πιθανότερο είναι πως θα το κάνει εν αγνοία σας, και αυτό είναι χειρότερο γιατί κρατάτε απόσταση από το παιδί σας. Ένα παιδί που έχει κρυφά λογαριασμό στο facebook από τους γονείς του, αν πέσει θύμα ηλεκτρονικού bullying, θα φοβηθεί να μιλήσει στους γονείς του. Τα παιδιά λοιπόν από κοντά. Φτιάξτε του έναν λογαριασμό εσείς. κρατήστε το email και το password και όταν θα κρίνετε εσείς ότι το παιδί σας μπορεί να καθίσει στον υπολογιστή θα του κάνετε εσείς login ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθείτε διακριτικά με ποιόν συνομιλεί και τι λέει. Ξαναλέω πως μιλάμε για παιδιά έως 16 χρονών, γιατί πάνω από τα 16 είναι λίγο πιο δύσκολο να ελέγξεις τον έφηβο. Διακριτική λοιπόν παρακολούθηση και για να μην φοβάται το παιδί να σας μιλήσει, αλλά και για να αισθανθεί ότι του έχετε και κάποια εμπιστοσύνη.

Μερικοί μπορεί να συμφωνήσετε μαζί μου. Άλλοι πάλι να διαφωνήσετε. η εμπειρία μου  τόσα χρόνια στον χώρο του ίντερνετ και των chat rooms μου έχει διδάξει κάποια πράγματα. και μιλάμε για μια εποχή που δεν υπήρχε facebook

Author

mm

Καλώς σας βρήκαααααα. Είμαι ο Στέλιος μένω στο Τυμπάκι και ο πελαργός με έφερε ένα μεσημέρι του Σεπτεμβρίου του 1983. Ξεκίνησα τα 3 τελευταία χρόνια καταλάθως να ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία, και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως ήταν αυτό που μου ταίριαζε. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα και τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ παράλληλα δουλεύω περιστασιακά σαν φωτογράφος. Σαν χόμπι ασχολούμαι με τον ραδιοερασιτεχνισμό και είμαι αδειούχος ραδιοερασιτέχνης. Επίσης μου αρέσει η φωτογραφία, το ψάρεμα και το chating. Από την πρώτη στιγμή μου άρεσε η ιδέα της ομάδας δρώ σχετικά με την αρθρογραφία, και την ευκαιρία που έχουν οι νέοι για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και τις απόψεις τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up