Συγχρονος Ελληνας

Το κίνητρο να γράψω ένα τέτοιο κείμενο ή καλύτερα την αφορμή, μου την έδωσε ένας συμπολίτης μας σε ένα εμπορικό κατάστημα, όταν προσπαθώντας να μειώσει το κόστος σε ένα προϊόν έκανε την ερώτηση, «και αν δε κόψουμε απόδειξη τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε»; Τελικά, είμαστε διαφορετικοί από τους γονείς και τους παππούδες μας ή μήπως συνεχίζουμε με την ίδια λογική της κάλυψης των καθαρά ατομικών αναγκών μας, μη δίνοντας καμία σημασία για το κοινωνικό σύνολο;

Πάνε οκτώ χρόνια από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, που ήρθαμε αντιμέτωποι με όλα εκείνα που επί δεκαετίες σπέρναμε και έφτασε τελικά η ώρα να θερίσουμε! Βασανιζόμαστε εξαιτίας λάθος χειρισμών σε πολιτικό επίπεδο. Αναθεματίζουμε όποιον τολμήσει να μας πει πως όλοι μας φέρουμε ευθύνη στην πτώχευση αυτής της χώρας και του παρουσιάζουμε σαν παράδειγμα όλα εκείνα τα σκάνδαλα που τα ΜΜΕ μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε! Όμως, τα ΜΜΕ δεν μας δείχνουν τους λάθους χειρισμούς που κάναμε εμείς φίλε συνέλληνα! Δεν μας κατηγορούν για το μαύρο χρήμα που εμείς οι ίδιοι επί δεκαετίες φροντίζαμε να κυκλοφορούμε ανενόχλητοι, με τις πλάτες του κράτους φυσικά, το οποίο στον βωμό της ψηφοθηρίας εθελοτυφλούσε! Και δε μας κατηγορούν φίλε συμπολίτη, διότι είμαστε οι πελάτες τους και ποιος θέλει να χάσει τον πελάτη του;

Στην πραγματικότητα όμως το αληθινό ερώτημα έγκειται, στο κατά πόσο υπάρχει η θέληση από τον σύγχρονο Έλληνα να αλλάξει νοοτροπία και συνήθειες που είναι βαθιά ριζωμένες στο DNA του! Με λίγα λόγια να πει φτάνει πια με αυτή την ανομία, να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος καθώς και το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, αλλάζοντας ρότα σε ένα καράβι που πηγαίνει πρόσω ολοταχώς από τη μια στο γκρεμό και από την άλλη σε αυτούς που ίσως χαίρονται και καιροφυλαχτούν να αρπάξουν ό,τι απομείνει από το τομάρι της χώρας μας που δυστυχώς άλλοι έφεραν σε αυτή τη κατάσταση και όπου εμείς καλούμαστε να βγάλουμε τα κάστανα απο τη φωτιά!

Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο να αναρωτιόμαστε… μπορεί ο Ρωμιός να τα καταφέρει; Θα απαντήσω θετικά, προβλέποντας ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον γεμάτο δημιουργία για τον τόπο μας, αφού η γενιά του σύγχρονου Έλληνα αποτελεί ίσως την καλύτερα μορφωμένη και πιο καλά καταρτισμένη γενιά που έχει παραγάγει ο τόπος αυτός. Μια γενιά γεμάτη με όνειρα, έλπιδα και όρεξη για δουλειά στον τόπο της και όχι προς όφελος μιας άλλης χώρας! Ολοένα και πλήθαινουν οι φωνές που λένε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε εδώ! Και μπορούμε να τα καταφέρουμε εδώ, αφού και την τεχνογνωσία έχουμε και η όρεξη για δουλειά υπάρχει! Λίγο κάπου εκτροχιαζόμαστε με την συλλογική σκέψη και προσπάθεια, όμως πιστεύω στον σύγχρονο έλληνα και στις δυνατότητες του όταν λειτουργεί συλλογικά, πράγμα βέβαια που χρήζει εξάσκησης, αφού ορισμένες  φορές ξεφεύγει της λογικής του όλοι μαζί!

Ίσως είναι πρέπον ο σύγχρονος Έλληνας να πεισμώσει λίγο απέναντι σε όλες αυτές τις κραυγές που τον θέλουν τεμπέλη και αλαζόνα! Να αποδείξει ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα Ευρωπαίο πολίτη και οτι όλα τα κακώς κείμενα που του χρεώνουν τόσα χρόνια ανήκουν σε μια άλλη γενιά Ελλήνων, που πλέον βρίσκεται στη δύση της! Για να γίνουν όλα αυτά όμως, θα πρέπει καταστροφικές λογικές του παρελθόντος να εκλείψουν και να αντικατασταθούν από σύγχρονες, πρωτοπόρες ιδεές που θα βλέπουν τι εξυπηρετεί το σύνολο και όχι το άτομο!

Εν κατακλείδι, η πίστη μου στην γενιά μας και στο τι μπορεί να καταφέρει δεν έπαψε να υπάρχει και δεν θα σταματήσει ποτέ! Λίγη πίστη και σωστή λογική χρειάζεται! Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους!

Author

mm

Ακαδημαϊκός πολίτης ετών 24 στο τμήμα τεχνολογίας γεωπονίας του ΤΕΙ Ηρακλείου ένας φαντασμένος εν δυνάμει βουλευτής και μεταγενέστερα πρωθυπουργός της χώρας! Πιστεύω ακόμα στις αξίες των ανθρώπων και στις ιδέες που μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up