Σημείο των καιρών έχει γίνει η προβολή μιας ευτυχισμένης, ιδανικής, χωρίς ψεγάδια ζωής στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Συνεχώς βομβαρδιζόμαστε από φωτογραφίες και βίντεο που παρουσιάζουν μια ανέμελη και ξέγνοιαστη καθημερινότητα, χωρίς προβλήματα. Πόσο αληθινό μπορεί να είναι αυτό και σε τι συμπεράσματα μπορείς να καταλήξεις;
Φέτος το καλοκαίρι είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να «χαζέψω» τα πιο δημοφιλή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δηλαδή Instagram, Facebook και YouTube λίγο παραπάνω. Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά όντα. Αναζητούμε την θετική αλληλεπίδραση και την αποδοχή. Αυτό μας έχει οδηγήσει στην παρουσίαση μιας διαστρεβλωμένης και ωραιοποιημένης εικόνας του εαυτού μας προς την κοινωνία. Σχεδόν όλες οι αναρτήσεις παρόμοιες. Χαμόγελα αστραφτερά, τοπία ονειρεμένα, μαγιό και κορμιά υπέροχα, φαγητά λαχταριστά, το Photoshop πάει σύννεφο και προβλήματα …ΜΗΔΕΝ. Μα που είναι τα προβλήματα;
Οι άνθρωποι έχουμε την επιθυμία να μην φανούμε ευάλωτοι κι αυτό οφείλεται στα πρωτόγονα ένστικτα μας. Ευάλωτος ισούται με αδύναμος κι αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπουμε να δουν οι γύρω μας. Οπότε «καλύτερα να σε φθονούν, παρά να σε λυπούνται», που έλεγε ένας αρχαίος ποιητής μας. Και κάπως έτσι στην εποχή μας, καταλήγουμε να παρουσιάζουμε μόνο τα όμορφα της ζωής στα προφίλ μας απαλλαγμένα από κάθε έγνοια.
Ορθά πράττουμε; Και ναι και όχι. Κανείς δεν νοιάζεται για τα προβλήματα σου, πέρα από τους κοντινούς σου ανθρώπους, επομένως, δεν υπάρχει λόγος να τα κοινοποιείς online. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε όμως. Νέα παιδιά που εκτίθενται σε τέτοια ερεθίσματα αποκτούν μια καταθλιπτική στάση προς τη ζωή, γιατί η δική τους δεν ανταποκρίνεται στις επιβολές του σύγχρονου lifestyle. Βλέπουν πως το εικονικό προφίλ τους διαφέρει από την καθημερινότητα τους κι αυτό τους οδηγεί στην ανάπτυξη ανασφαλειών, φόβων και κόμπλεξ.
Ωραία τα likes κι οι καρδούλες και τα wow αλλά η ζωή δεν γεμίζει με τέτοια. Θέλει αληθινά χαμόγελα, αγάπη προς τον εαυτό σου, εμπειρίες και συγκινήσεις, ανθρώπους να επικοινωνήσεις αληθινά και καλό φαγητό(inside joke!).
Μέτρον άριστον λοιπόν!