Ελληνας… Γεννιεσαι η γινεσαι;;

Όταν αποφασίζεις να σπουδάσεις μια επιστήμη, μπαίνεις αυτόματα στη θέση του “μικρού δικηγοράκου”. Γιατί το λέω αυτό;;

Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθώ με χίλια δυό επιχειρήματα να πείσω κάποιον ότι η μελέτη της αρχαίας ή της νέας γλώσσας δεν είναι άχρηστη. Δε λέω… Μπορεί εσείς των θετικών επιστημών να ακονίζετε το μυαλό σας, να εφευρίσκετε μεθόδους καταπολέμησης μιας ασθένειας, να ξέρετε να μας πείτε όλα τα θεωρήματα και όλους τους νόμους της φυσικής, αλλά χωρίς τη γλώσσα όλα θα ήταν ανέφικτα.

Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στην ικανότητα του ανθρώπου να μιλάει. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι την αξία του πολιτισμού μας και κομμάτι του πολιτισμού είναι και η γλώσσα μας. Η αρχή της γλώσσας τοποθετείται χιλιάδες χρόνια πριν, με τη “μαμά” όλων την ινδοευρωπαϊκή.. Όποιος έχει ασχοληθεί λίγο θα ξέρει ότι η ελληνική γλώσσα έχει μεγάλη ιστορία και από αυτήν έχουν γεννηθεί πολλές άλλες γλώσσες.

Μελετώντας, λοιπόν, την ελληνική είναι σαν να σκιαγραφείς τους πολιτισμούς ολόκληρων γενεών, μαθαίνεις τις ρίζες σου, νιώθεις υπερηφάνεια για τις ικανότητες των προκατόχων σου και ταυτόχρονα αναρωτιέσαι πώς δημιούργησαν τέτοιο πολιτισμό, που τον ζήλεψαν και τον μιμήθηκαν πολλοί σε μια τέτοια εποχή, ενώ σήμερα με περισσότερα μυαλά, μεγαλύτερες ευκολίες και ανεπτυγμένη την τεχνολογία, όχι μόνο δε μπορούμε να εξελίξουμε αυτό το ‘δώρο’, αλλά να το εξαγοράζουμε και να το εξευτελίζουμε με το χειρότερο τρόπο.

Θα ήταν τουλάχιστον ειρωνικό να κατηγορούμε τον <<ξένο>> για αλλοίωση της δικής μας πολιτισμικής ταυτότητας. Άλλωστε πολλοί αλλοεθνείς είναι αυτοί που σέβονται τον Ελληνικό πολιτισμό και προσπαθούν να τον μάθουν. Γι’αυτό ας μην ψάχνουμε συνεχώς το εξιλαστήριο θύμα.

Ας είμαστε τουλάχιστον ρεαλιστές και ας προσπαθήσουμε να διαπαιδαγωγήσουμε τις επόμενες γενιές γιατί η αρχή όλων των κακών είναι αυτή. Ας εκτιμήσουμε λίγο το παρελθόν μας και το μέλλον που θα μπορούσαμε να έχουμε σαν λαός!!

«The only way for us to become great, or even inimitable if possible, is to imitate the Greeks» (Ο μόνος τρόπος για εμάς να γίνουμε σπουδαίοι ή ακόμη και απαράμιλλοι, αν αυτό είναι δυνατό, είναι να μιμηθούμε τους Έλληνες) Johann Joachim Winckelmann (1717-1768) [Γερμανός ιστορικός και αρχαιολόγος] 

Author

mm

χμμ... Εγώ είμαι η Αναστασία..Νέο μέλος της Δρω και πολύ χαρούμενη για αυτή τη συμμετοχή-συμβολή.. Είμαι φοιτήτρια της Φιλολογίας και θα τα λέμε συχνά από δω και πέρα μιας και μ'αρέσει πολύ να γράφω και να εκφράζομαι μέσα από μικρά κειμενάκια..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll Up